Jak możemy przyciągnąć większą liczbę gości do restauracji?

Jak możemy przyciągnąć większą liczbę gości do restauracji?

 

Wielu osobom wydaje się, że prowadzenie własnej restauracji to wyjątkowo łatwy biznes. Jednak wiele z nowo otwartych restauracji narzeka na brak gości. W jaki sposób można zwiększyć liczbę gości odwiedzających restaurację?

Rabaty

Jednym ze sposobów na przyciągniecie gości do restauracji są rabaty. Decydując się na taką promocję pamiętajmy, że nie jest konieczne udzielanie wysokich rabatów. Rabat sięgający dwudziestu procent jest wystarczający. Warto także pamiętać, że nie należy ich udzielać zbyt długo – klienci szybko przyzwyczają się do nich, zaczną odczuwać znużenie, a my zaczniemy notować straty.

Happy hour

To kolejny pomysł na zwiększenie liczby gości w restauracji. Happy hour wprowadzamy tylko w wybranych dniach i określonych godzinach. Happy hour nie powinien trwać dłużej niż trzy godziny. Dania, które będziemy oferować w tych godzinach muszą być o wiele tańsze niż te oferowane gościom w pozostałych godzinach otwarcia restauracji. Zwyczajem jest, że obniżka cen sięga 50 procent. Happy hour wprowadza się w godzinach, w których w restauracji jest zdecydowanie mniej gości.

Karta stałego klienta

Kartę stałego klienta możemy wręczać tym spośród naszych gości, którzy bywają w naszej restauracji regularnie. Ale kartę powinni otrzymać także nowi goście. Dla nich ma być ona zachętą do powrotu do restauracji. Wprowadzając kartę stałego klienta o zasadach promocji musi zostać poinformowana obsługa kelnerska. To na kelnerach będzie bowiem spoczywał obowiązek informowania gości o promocji.

Dodatki gratis

Gratisy wprowadzamy dla tych gości, którzy zdecydują się na złożenie zamówienia przekraczającą pewną wartość. Może to być na przykład zamówienie przekraczające kwotę 50 złotych. Gratisowy prezent oferowany gościom nie musi być kosztowny. Goście mogą na przykład otrzymać jako gratis filiżankę kawy lub deser, którego nie ma w karcie.

Swoją restaurację możemy promować na różne sposoby. Promocje, które zostały przez nas wymienione są po prostu stosowane najczęściej przez właścicieli restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *