Sos do pizzy

Sos do pizzy

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Wśród wielu dań, które zachwycają również Polaków, znajduje się pizza. Każdy, kto ma ochotę na pizzę w Poznaniu bez trudu znajdzie dobrą pizzerię serwującą pizzę z wyśmienitym sosem pomidorowym. Jak przyrządza się sos do pizzy? Jakie pomidory nadają się na niego najlepiej?

Sos pomidorowy w dużej mierze decyduje o jakości pizzy. W najlepszych pizzeriach działających na terenie naszego kraju bazuje się na sprawdzonych recepturach. Gwarantują one wyjątkowy smak sosu, który bardzo mocno przypomina ten, jaki na pizzy pojawia się we Włoszech.

Co z sosem z koncentratu pomidorowego?

W najgorszych pizzeriach sos pomidorowy to po prostu koncentrat pomidorowy, który zesmaża się, dodając do niego oregano i czosnek. Taki sos jest kwaśny i nie ma nic wspólnego z prawdziwym sosem pomidorowym. Nie tylko nie podkreśla smaku pizzy, ale naprawdę poważnie go psuje. Chcąc zjeść naprawdę dobrą, aromatyczną i pełną smaku pizzę, koniecznie należy unikać takiej, na której znajduje się sos przygotowany na bazie koncentratu pomidorowego.

Czy trzeba sięgać po pomidory San Marzano?

Trudno o lepszy gatunek pomidorów. Niektórzy kucharze uważają, że pomidory tej odmiany to prawdziwa pomidorowa arystokracja. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że przygotowany na ich bazie sos pomidorowy smakuje wyjątkowo. Pomidory San Marzano uprawia się w Kampanii w San Marzano sul Sarn. Ich cechą charakterystyczną jest podłużny kształt, a także wyjątkowo intensywny kolor. Do tego dochodzi bogaty, słodki smak. Jeśli więc chcemy mieć pewność, że sos do pizzy zachwyci każdego, najlepiej sięgnąć po pomidory San Marzano. W polskich pizzeriach zastępuje się je często pomidorami malinowymi, które sprawdzają się równie dobrze. Są słodkie, a jeśli dojrzewały w słońcu, a nie w tunelu foliowym smakują wybornie.

Zobacz także https://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida

Co dodać do sosu pomidorowego?

Same pomidory nie wystarczą, jeśli sos ma zachwycać pełnią smaku. Koniecznie trzeba dodać do nich sól, pieprz, a także czosnek. Niezbędna jest dobrej jakości oliwa z oliwek. Całości dopełniają świeże zioła – bazylia oraz oregano.

Dodaj komentarz