Restauracja z kuchnią tajską

Restauracja z kuchnią tajską

Wiele osób, które decydują się na otwarcie własnej restauracji zastanawia się, jaką kuchnię wybrać. Pomysłem, który może okazać się kluczem do sukcesu jest kuchnia tajska. Co warto wiedzieć o tej kuchni?

Potrawy kuchni tajskiej uważane są za jedne z najbardziej smacznych. Jest bardzo kolorowa, aromatyczna i zdrowa. W kuchni tajskiej bardzo widoczne są wpływy kuchni chińskiej. Wiele potraw przygotowuje się w głębokim tłuszczu, chętnie też tajscy kucharze używają trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. W kuchni tajskiej można zauważyć również wpływ kuchni hinduskiej, hiszpańskiej i portugalskiej.

Kuchnia w poszczególnych regionach

Kuchnia tajska różni się w poszczególnych regionach Tajlandii. Na północy kraju chętnie wykorzystywane jest mięso wieprzowe oraz kapusta. Rzadko w tej część Tajlandii przygotowuje się potrawy z owoców morza. Różnorodność składników zwiększa się, kiedy będziemy przemierzać ten kraj w kierunku wschodnim. Na stołach pojawią się żabie udka podane z pikantnym sosem. Dania w tej części kraju są zawsze doprawiane chili; jest to więc kuchnia dla amatorów ostrych smaków. Na południu Tajlandii smażone potrawy przygotowywane są na oleju kokosowym. Do większości potraw obowiązkowym dodatkiem jest mleczko kokosowe. Królują tutaj dania z owoców morza i ryb. Potrawy ze wszystkich regionów Tajlandii łączy jeden składnik. Jest nim ryż. Bardzo często jest to ryż jaśminowy, który wyróżnia się bardzo bogatym aromatem i, który jest wyjątkowo delikatny.

Jakie dania powinny znaleźć się w restauracji z kuchnią tajską?

Decydując się na otwarcie restauracji z kuchnią tajską koniecznie musimy wprowadzić do menu Pad thai – smażony w woku makaron ryżowy z dodatkiem kiełków z fasoli, orzeszków, tofu i wieprzowiny, krewetek kub kurczaka. Do typowych dań kuchni tajskiej, które nie powinno zabraknąć w naszej restauracji należy także ostro-kwaśna zupa Tom yum, którą podaje się z krewetkami.

Smak potraw kuchni tajskiej zdecydowanie odbiega od potraw z kuchni polskiej. Ale jeśli uda nam się znaleźć kucharza, który zna tę kuchnię – nasza restauracja może odnieść wielki sukces.

Dodaj komentarz