Uroczysta oprawa stołu

Uroczysta oprawa stołu

W okresie Bożego Narodzenia mamy wiele okazji do spotykania się z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Powinniśmy zadbać nie tylko o smaczne potrawy, ale także o to, aby pięknie udekorować stół.

Wigilijna dekoracja stołu

Tradycyjnie przygotowując stół do wigilijnej wieczerzy wybieramy klasyczny, śnieżnobiały obrus. Ale równie elegancki jest obrus w kolorze écru. Kolor ten jest bardziej ciepły niż biały, doskonale komponuje się z dodatkami w różnych odcieniach złota i beżu oraz ze złoconą zastawą. Aby stół prezentował się bardziej wytworni pamiętajmy o żywych kwiatach. Jeżeli zdecydujemy się na ustawienie na stole duże bukietu pamiętajmy, aby przesunąć go na koniec stołu. Pośrodku możemy ustawić niskie, małe bukieciki. Pamiętajmy, aby wybrać kwiaty, które nie wydzielają intensywnego zapachu (doskonale sprawdzą się na przykład amarylisy) oraz o tym, że nie mogą one zasłaniać gości i przeszkadzać im w rozmowie. Kwiaty przystrajamy zielonymi dodatkami: gałązkami świerku, jodły, ostrokrzewu lub jemioły.

Boże Narodzenie i inne świąteczne dni

W inne niż Wigilia dni możemy wybrać obrus w kolorze bordo. Obrus w kolorze bordo doskonale pasuje do białej, klasycznej zastawy. Jako dekoracje sprawdzą się żółte lampiony, suszone plasterki pomarańcz oraz złote i srebrne bombki. Ze świętami kojarzą nam się również różne odcienie koloru pomarańczowego. Są one doskonałym tłem dla białej zastawy. Pamiętajmy także o dekoracji ze świerkowych lub sosnowych gałązek. Kolejny kolor, który proponujemy to beż. Pasuje do niego biała porcelanowa zastawa oraz złocone sztućce. Dekoracja stołu powinna być prosta. Stawiamy więc na gałązki sosny i szyszki.

Niezależnie od koloru obrusa pamiętajmy o materiałowych serwetkach

Aby stół był bardziej wytworny umieszczamy je w eleganckich obrączkach. Serwetki możemy także złożyć i ułożyć na nich gałązki ostrokrzewu, świerku, czy jedliny. Na stole w pierwszej kolejności ustawiamy talerz podstawowy, na nim płytki talerz do drugiego dania, a na nim talerz głęboki na zupę.

Dodaj komentarz