Tilapia

Tilapia

Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę z tego jak zdrowe i pożywne są ryby. Specjaliści zalecają wręcz spożywać jest co najmniej raz w tygodniu, ale oczywiście im częściej tym pod wieloma względami lepiej. Prawdziwym rarytasem i zarazem przysmakiem może być właśnie egzotyczna tilapia. W naturalnym środowisku najczęściej występująca w regionie Afryki. Jest to oczywiście ryba słodkowodna. Dosyć popularna obecnie także w Europie. Warto nadmienić, że jej nazwa, to w wolnym tłumaczeniu po prostu najzwyklejsza ?ryba?.

Zobacz również: tilapia
Popularna słodkowodna ryba, pochodząca z Afryki. Już na początku 19 wieku tilapia została dokładnie sklasyfikowana. Między innymi z dzięki temu ryba pojawia się na wielu herbach, także polskich. Sama ryba jest ceniona za jej specyficzny i znakomity smak. Także w Polsce  tilapia jest przyrządzana na kilka różnych sposobów, aczkolwiek nie można raczej powiedzieć, jakoby byłaby to wyjątkowo popularna i często spotykana na polskich stołach potrwa. Może być dobrym zamiennikiem innych popularnych ryb.

Dodaj komentarz