Wyposażenie restauracyjnej kuchni- piec konwekcyjno-parowy

Wyposażenie restauracyjnej kuchni- piec konwekcyjno-parowy

Osoby, które decydują się na otworzenie własnej restauracji często nie zdają sobie sprawy, że o jej sukcesie decyduje bardzo wiele czynników. Jednym z nich jest wyposażenie kuchni. W nowoczesnych restauracjach coraz częściej w kuchniach stoją piece konwekcyjno-parowe. Czy warto taki piec kupić otwierając restaurację? Jakie są jego możliwości?

Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia wielofunkcyjne, które mają wiele zalet. Dzięki nim praca kucharzy staje się o wiele łatwiejsza. Jednoczesne przygotowanie jest bardziej proste, klienci otrzymują więc zamówione dania znacznie szybciej. Jakość potraw przygotowanych w piecu konwekcyjno-parowym jest bardzo wysoka, chociaż wiele zależy oczywiście od umiejętności szefa kuchni.

Jakie potrawy można przygotować w piecu konwekcyjno-parowym?

Jak już wspomnieliśmy, piec konwekcyjno-parowy jest sprzętem wielofunkcyjnym. Można w nim smażyć panierowane mięsa, gotować na parze, przyrządzać potrawy grillowane, piec ciasta. Można go także wykorzystać do rozmrażania produktów. Tak wszechstronne możliwości wykorzystania pieca konwekcyjno-parowego sprawiają, że w kuchni zastępuje on kilka sprzętów. Ogromną zaletą tego pieca jest możliwość przygotowania w nim kilku różnorodnych dań jednocześnie bez obawy, że zapach poszczególnych potraw ulegnie zmianie. W piecu konwekcyjno-parowym można jednocześnie przygotować dania mięsne i rybne, a każde z nich zachowa swój charakterystyczny zapach.

Jaki model pieca konwekcyjno-parowego wybrać?

Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie, które przydaje się zarówno w dużych, jak i w małych restauracjach. Właściciele małych restauracji mają do wyboru piece bardzo proste w obsłudze. W dużych restauracjach lepiej sprawdzą się modele bardziej zaawansowane, sterowane elektronicznie, które mają o wiele więcej funkcji dodatkowych. Wybierając piec konwekcyjno-parowy do swojej restauracji warto zwrócić uwagę, czy do usunięcia kamienia nie ma konieczności stosowania odkamieniaczy oraz sprawdzić, czy jest to piec z funkcją samomyjącą.

Dodaj komentarz