Na co zwrócić uwagę wyposażając restaurację?

Na co zwrócić uwagę wyposażając restaurację?

Otwierając własną restaurację powinniśmy być świadomi, że na jej sukces wpływają nie tylko umiejętności szefa kuchni, ale także jakość obsługi oraz wyposażenie. Jeżeli chodzi o ten ostatni element to na sukces naszej restauracji wpłynie zarówno wyposażenie kuchennego zaplecza, jak i wystrój sali dla gości. Na co powinniśmy zwracać szczególną uwagę podejmując decyzje o zakupie wyposażenie do swojej restauracji?

Kuchnia restauracyjna – sprzęty

Wybór sprzętów uzależniony jest od charakteru serwowanych dań i restauracji. Inne sprzęty są bowiem niezbędne w restauracji bez obsługi kelnerskiej, a inne w restauracji, w której dania podawane są gościom przez kelnerów. W tej drugiej w ciągu kuchennym koniecznie muszą znaleźć się elektryczne lub gazowe kuchnie, frytownice oraz różnego rodzaju patelnie. Bardzo przydatnym urządzeniem zarówno w małej, jak i w dużej restauracji jest piec konwekcyjno-parowy. W restauracji bez obsługi kelnerskiej na sali dla gości nie może zabraknąć lad chłodniczych. Wydajność urządzeń, które znajdą się na wyposażeniu kuchni w restauracji powinna zostać dostosowana do jej wielkości. W dużych restauracjach sprzęty muszą być bardzo wydajne, gdyż dzięki temu przygotowanie potraw dla kilkunastu gości jednocześnie będzie znacznie łatwiejsze.

Sala restauracyjna

Stół i krzesła to podstawowe wyposażenie każdej restauracji zarówno tej samoobsługowej, jak również tej z obsługą kelnerską. Muszą one być oczywiście wygodne. Dla gości niezwykle ważna jest także znajdująca się na stołach zastawa oraz ich wygląd. Zastawa powinna być nowa, nie może być wyszczerbiona. Stąd też sztućce oraz zastawę zawsze należy kupować nowe. Należy zwrócić uwagę także na wygląd obrusów. W eleganckiej restauracji zawsze powinny to być białe obrusy. W każdej muszą być one nieskazitelnie czyste. Wybierając meble musimy mieć na uwadze charakter naszej restauracji. Inny rodzaj mebli sprawdzi się bowiem w eleganckiej, serwującej wyszukane dania restauracji, a inny w regionalnej karczmie, czy w restauracji serwującej dania typu fast food.

Dodaj komentarz