Jak powinniśmy ułożyć kartę menu?

Jak powinniśmy ułożyć kartę menu?

Własna restauracja to pomysł na biznes, który w ostatnich latach jest wybierany wyjątkowo często. Prowadzenie restauracji wymaga jednak wielkiego nakładu pracy. Swoje przygotowania do otwarcia restauracji rozpoczyna się od ułożenia karty menu. Układając menu należy pamiętać, że obowiązują tutaj pewne zasady, których należy przestrzegać. Jak powinniśmy ułożyć kartę menu dla swojej restauracji?

Nasze menu powinno być przede wszystkim schludne i przejrzyste. Dania, które się w nim znajdą musimy rozmieścić w taki sposób, aby ułatwić gościom wybór. Stąd też zaleca się, aby kartę podzielić na poszczególne sekcje. W celu ułatwienia wyboru dań warto sięgnąć pod nagłówki – rzucając się w oczy ułatwią odnalezienie dań z poszczególnych kategorii. Przy każdej potrawie należy umieścić jej cenę oraz krótką informację o potrawie.

Menu powinno zostać napisane ładną i czytelną czcionką. Nie warto wybierać czcionki zbyt ozdobnej, która może być dla klientów trudna do odczytania. Jeżeli goście restauracji nie będą w stanie odczytać informacji zamieszczonych w karcie, mogą zrezygnować ze złożenia zamówienia, opuścić restaurację i więcej do niej nie wrócić. Tworząc kartę pamiętajmy, że nie mogą się w niej znaleźć błędy ortograficzne, czy stylistyczne.

Dania, które będą prezentowane w menu umieszcza się według określonej kolejności. Potrawy wymienia się umieszczając je w kategoriach:

    • Przekąski zimne;
    • Przekąski gorące;
    • dania: „Szef kuchni poleca”;
    • Zupy;
    • Dania rybne;
    • Dania mięsne (mięso cielęce, wieprzowe, wołowe, baranie);
    • Dania z drobiu;
    • Dania z dziczyzny;
    • Dania jarskie;
    • Dodatki do głównych dań;
    • Desery;
    • Napoje: gorące i chłodzące.

W poszczególnych kategoriach dania umieszczamy zaczynając od tych najtańszych. Oczywiście w ofercie naszej restauracji nie muszą znaleźć się dania z każdej kategorii.

Tworząc kartę menu dla swojej restauracji pamiętajmy o tym, aby była ona schludna, czytelna i stworzona zgodnie z przyjętymi zasadami. Stworzenie takiej karty musi wziąć na siebie każdy właściciel restauracji.

Dodaj komentarz