Sekrety włoskiej pizzy

Sekrety włoskiej pizzy

Oryginalna włoska pizza to jedno z najsmaczniejszych dań świata. Uwielbiają ją niemal wszyscy, a jej popularność już dawno przekroczyła granice Włoch i kontynentu europejskiego. Sekret doskonałego smaku tradycyjnej potrawy z Italii tkwi w cieście i dodatkach. Co kryje się za perfekcyjną pizzą?

Ciasto

Podstawą doskonałej pizzy jest ciasto, które według oryginalnego przepisu może zawierać jedynie cztery składniki: mąkę, wodę, drożdże i sól. I co ważne – składniki te muszą być odpowiedniej jakości. Zgodnie z tymi wytycznymi mąka powinna mieć konsystencję talku (czyli klasy 00), woda powinna charakteryzować się średnią twardością, sól musi być morska, a drożdże powinny wykazywać średnią kwasowość. Wszystkie składniki należy połączyć (ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach) i odstawić do wyrośnięcia (od 2 do 6 godzin). Z wyrośniętego ciasta można formować placki.

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy do pizzy powinien być przygotowywany ze świeżych pomidorów. Tylko wtedy będzie jednolity, gęsty i pozbawiony nadmiaru wody. Tak przygotowany sos należy rozsmarować na uformowanym wcześniej placku.

Sekrety włoskiej pizzy

Mozzarella

Prawdziwie włoska pizza nie istnieje bez sera mozzarella, a najdoskonalsza jej wersja to słynna Mozzarella di Bufala z Kampanii. Drobno pokrojone kawałki należy rozłożyć równomiernie na cieście.

Bazylia

Obowiązkowym dodatkiem włoskiej pizzy są świeże listki bazylii, które należy rozsypać po przygotowywanym placku. Dodatkowo pizzę można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Wypiek

Prawdziwie włoska pizza musi być wypiekana w piecu opalanym drewnem jesionowym lub dębowym. Szczególnie istotna jest tu temperatura, która powinna wynosić 485 stopni Celsjusza. Czas potrzebny do wypieku jest stosunkowo krótki i wynosi od 60 do 90 sekund. Potem można się już delektować jej cudownym smakiem. I co ważne – włoska pizza powinna być spożyta w ciągu maksymalnie kilku minut po wyjęciu z pieca.

Przepis na tradycyjny włoski placek nie zmienia się od wielu lat. I to w nim tkwi sekret niezwykłej popularności tej potrawy. Taka właśnie jest włoska pizza. Warszawa zaprasza do pizzerii, w których przestrzegane są wszelkie zasady przygotowywania i wypieku tego smacznego dania. Tak przyrządzona pizza na pewno posmakuje każdemu.

Dodaj komentarz