Jakimi cechami powinna charakteryzować się dobra pizza?

Jakimi cechami powinna charakteryzować się dobra pizza?

Kuchnia włoska jest ceniona przez smakoszy na całym świecie. Wśród włoskich dań międzynarodową karierę zrobiła między innymi pizza. Danie to przypadło do gustu wielu Polakom, znalezienie dobrej pizzerii nie jest dzisiaj trudne. Do miast, w którym możemy zjeść naprawdę dobrą pizzę należy Kraków. Aby znaleźć dobrą pizzerię w stolicy Małopolski wystarczy wejść na stronęhttps://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-rynek-glowny. Zobaczmy, po czym poznamy, że podana nam pizza jest naprawdę dobra.

Chrupiące ciasto

Dobra pizza powinna zostać przygotowana na kruchym i chrupiącym cieście. Takie ciasto powstanie tylko wtedy, gdy zostanie przygotowane z mąki wysokiej jakości i świeżych drożdży. We Włoszech do przygotowania ciasta na pizzę używana jest mąka typ 00. W wielu polskich pizzeriach taką mąką sprowadza się specjalnie z Italii. Ciasta na pizzę nie należy przygotowywać na zapas, jednak na tyle wcześniej należy je wyrobić, aby mogło w spokoju wyrastać przez kilka godzin. Większość z nas zamawia pizzę na cienkim cieście. Zapominamy, że we Włoszech ciasto może też być grube.

Świeże składniki

Dobra pizza nie musi składać się z mnóstwo dodatków. Włosi używają 3 – 4, ale są to zawsze składniki świeże i wysokiej jakości. Dobra pizza musi zawierać miękką mozzarellę czy dobrej jakości prawdziwie wiejską kiełbasę. W wielu polskich pizzeriach pizza nie ustępuje tej włoskiej. Właściciele pizzerii przekonali się, że oszczędzania na produktach tak naprawdę się nie opłaca. Na mało smaczną pizzę nikt nie ma ochoty, pizzeria zacznie wcześniej czy później świecić pustkami.

Ser, który się ciągnie

Obowiązkowym dodatkiem do wielu rodzajów pizzy jest ser. Do przygotowania dobrej pizzy trzeba użyć sera, który dobrze się topi i ciągnie przy jedzeniu. W polskich pizzeriach często używany jest żółty ser. Zgodnie jednak z kulinarną sztuką do pizzy powinno się użyć mozzarelli. Oryginalna mozzarella produkowana jest z mleka bawolic, można zastąpić ją taką z mleka krowiego.

W dobrych lokalach pizzę wypieka się w piecach opalanych drewnem.

Dodaj komentarz