Jaką choinkę kupić?

Zakład kosmetyczny - karta podatkowa

Jaką choinkę kupić?

Wśród roślinnych dekoracji na Boże Narodzenie najważniejsza jest choinka. Jak ją wybierać, aby długo zdobiła nasz dom?

Cięta choinka

Kupując ciętą choinkę na zakupy wybierajmy się na krótko przed świętami. Dzięki temu kupimy świeższe drzewko. Na zakupach sprawdzamy, jaki jest kolor igieł. Powinien on być intensywnie zielony, igły nie mogą być zrudziałe ani matowe. Igły nie powinny też masowo się obsypywać. Zwracamy także uwagę na rozmiar pędów. Jeśli będą zbyt długie mogą się łamać pod ciężarem zawieszonych na nich ozdób. Ścięte drzewko przetrwa w dobrej kondycji święta jeżeli w pomieszczeniu, w którym je ustawimy nie będzie panowała temperatura wyższa niż 20 stopni Celsjusza. Ustawiamy je w pojemniku z wodą z dala od grzejników lub w stojaku, który ma pojemnik lub podstawkę na wodę. Siatkę, w którą było zapakowane drzewko zdejmujemy, kiedy ustawimy choinkę. Jej pień należy wcześniej obciosać dopasowując go do stojaka. Przycinamy również dolne gałęzie.

Choinka w donicy

Na zakupy możemy wybrać się 10 dni przed świętami. Choinkę w donicy kupujemy w szkółce lub centrum ogrodniczym – sprzedawane tam drzewka raczej nie będą miały przyciętych korzeni, gdyż zazwyczaj od początku rosną w donicach. Są więc duże szanse na to, że wysadzone do ogrodu przyjmą się. Jeżeli chcemy drzewko wysadzić do ogrodu, to po świętach musimy zabezpieczyć donicę przed mrozem i przenieść je w zaciszne miejsce. Jeśli choinka wypuści w domu świeże przyrosty, musimy aż do wiosny trzymać ją w najchłodniejszym pomieszczeniu domu. Musimy ja zraszać i regularnie podlewać. Do gruntu wysadzamy drzewko w kwietniu. Podlewamy także w czasie odwilży choinkę wystawioną na zewnątrz. Choinkę w donicy dekorujemy delikatnymi ozdobami.

Jaki rodzaj drzewka wybrać?

Z uwagi na niską cenę najchętniej kupujemy świerka pospolitego. Jego igły mają przyjemny i intensywny zapach, ale drzewko jest mało trwałe. Bardziej trwały jest świerk kłujący (występuje pod nazwą świerk srebrny) oraz serbski. Bardzo trwała jest także sosna pospolita oraz jodła.

Dodaj komentarz