Tradycyjne potrawy przygotowywane na wieczerzę wigilijną

Gotowe torty

Tradycyjne potrawy przygotowywane na wieczerzę wigilijną

Wieczerza wigilijna to jedyna kolacja w roku w czasie, której mamy okazję spróbować tradycyjnych potraw. Często są to potrawy takie same jak te, które jedliśmy w dzieciństwie. Kultywowanie starych tradycji (także tych kulinarnych) to często okazja, aby w ten wyjątkowy wieczór choć przez chwile wspomnieć tych, którzy już odeszli.

W większym wymiarze trzymanie się tradycji jest wyrazem przynależności kulturowej. Jakie potrawy stawiamy na wigilijnym stole najczęściej?

Ryby

Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z potraw postnych. Na stole pojawiają się więc ryby. Są one podawane zarówno jako przystawka, jak i na ciepło. Zdecydowanie najczęściej przyrządzaną rybą jest karp. Podawany jest na różne sposoby: smażony, w galarecie, po żydowsku. Wiele osób pamięta, aby włożyć do swojego portfela łuskę z karpia przygotowywanego na wigilijną wieczerzę. Dzięki temu zapewniają sobie pieniądze i materialne powodzenie. Do ryb, które bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole należą śledzie przygotowywane na różne sposoby. Często są one także bazą sałatki.

Kapusta z grochem lub grzybami

Kiszona kapusta to składnik, który często wchodzi w skład wigilijnych potraw. W wielu domach podaje się ją grzybami, w innych z grochem. Wiele osób wykorzystuje kiszoną kapustę także jako składnik pierogów z grzybami lub kulebiaka. Obowiązkowym dodatkiem do pierogów lu kulebiaka z kapustą i grzybami jest czerwony barszcz.

Kompot z suszu

To tradycyjnie podawany napój podczas wigilijnej kolacji. Ma wyjątkowy smak i aromat. Przygotowuje się go z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Dzisiaj bardzo często panie domu do kompotu z suszu dodają także plasterki pomarańczy, goździki, cynamon, imbir. Dzięki temu smak tego prostego kompotu staje się bardziej wykwintny. Co ciekawe, wiele dzieci niezbyt lubi smak kompotu z suszu.

Przepisów na dania wigilijne jest obecnie całe mnóstwo. Są wśród nich zarówno te tradycyjne jak i nowoczesne. W wielu jednak domach na tę jedyną kolację w roku wciąż podawane są wyłącznie dania tradycyjne, których smak pamiętamy z dzieciństwa.

Dodaj komentarz