Szampan: obowiązkowy na sylwestra

Szampan: obowiązkowy na sylwestra

Noworoczny toast bardzo rzadko wznosimy szampanem. Z reguły pijemy wina musujące. Co powinniśmy wiedzieć na temat szampana?

Skąd pochodzi szampan?

Oryginalny szampan jest stosunkowo drogi. Pochodzi tylko z jednego regionu: z Champagne (Szampania) we Francji. Otrzymywany jest z trzech szczepów winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Wino poddawane jest dwukrotnej fermentacji, dzięki temu jest ona naturalnie nasycone dwutlenkiem węgla i są w nim bąbelki. Najsłynniejsze gatunki szampana to:

– Cristal;
– Pommery;
– Clicqout;
– Krug;
-Mercier.

Jakość szampana oceniana jest po bąbelkach; im są one mniejsze, tym szampan jest lepszy.

Jak powinno się podawać szampan?

Szampan podajemy schłodzony do temperatury 8-6 stopni Celsjusza. Nie schładzamy go jednak wstawiając do zamrażarki, gdyż straci smak. Aby dłużej zachowały się bąbelki, nalewamy go do wysmukłych kieliszków. Szampan nalewamy do połowy kieliszków, pijąc trzymamy je za nóżkę, aby trunek się nie grzał.

Do czego można podać szampana?

Szampan wytrawny lub półwytrawny możemy podać jako aperitif. Klasycznym dodatkiem do wytrawnego szampana są truskawki. Ale można go podawać także do ryb i delikatnych mięs. Z wytrawnego szampana możemy przygotować również drinki: Black velvet (z dodatkiem piwa Guinness lub Porter), Mimosa (z mocno schłodzonym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy), Kir royal (z dodatkiem likieru z czarnej porzeczki). Szampan półwytrawny oraz słodki pasuje do owoców i lekkich ciast. Mogą one być również podstawą do słodkich koktajli. Do dań mięsnych oraz podawanych na deser serów pasuje szampan różowy.

Wina musujące

Są tańsze od szampana, a jakość niektórych z nich jest bardzo wysoka. Do najsłynniejszych win musujących należą:

– Sekt. To bardzo dobrej jakości niemieckie wina musujące. Mają mniej alkoholu niż szampan;
– Cava. Wytwarzane są w Hiszpanii. Do najbardziej cennych gatunków należy Freixenet i Codorniu;
– Prosecco. Produkowane jest w okolicach Wenecji. Ma owocowy smak. Służy do przyrządzania słynnego koktajlu Bellini.

Dodaj komentarz