Wigilia i Boże Narodzenie to niezwykły czas, który jednak dla pań domu wiąże się z długimi przygotowaniami. Jeśli źle je zorganizujemy, święta kojarzyć będą się ze zmęczeniem. Odpowiedni harmonogram sprawi jednak, że zamiast zmęczenia pojawi się satysfakcja z doskonale przygotowanych świąt. Podpowiadamy o czym pamiętać, aby wszystko dopięte było na ostatni guzik, a zmęczenie nie było tym, co będzie konsekwencją świąt.
Warto pamiętać, że nie wszystkie potrawy musimy przygotowywać na ostatnią chwilę. Wśród tradycyjnych dań świątecznych znajduje się wiele tych, które można zamrozić. Dzięki temu zaoszczędzimy mnóstwo czasu przed samymi świętami. Poniżej przedstawiamy krótki harmonogram przygotowań świątecznych.
Początek grudnia
Początek grudnia to doskonały czas na upieczenie pierniczków. Warto pamiętać, że prawdziwe pierniki potrzebują nieco czasu na to, aby zmięknąć. Około 6 grudnia nastawiamy ciasto na piernik staropolski. UWAGA: wymaga ono dojrzewania. Jeśli więc zrobimy je tuż przed świętami, wypiek nie będzie smaczny. Jeśli kompot robimy z własnego suszu, jest to najlepszy moment, aby zacząć suszyć jabłka i gruszki.
Co można przygotować wcześniej?
Jeśli chcemy zaoszczędzić sobie pracy bezpośrednio przed świętami, warto pierogi oraz uszka zrobić wcześniej. Bez obaw o ich smak można je zamrozić. W efekcie już przed samymi świętami zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Jeśli na świątecznym stole pojawia się ryba po grecku, warzywa do niej można również udusić i zamrozić. Na smak wigilijnej kapusty z grzybami i świątecznego bigosu świetnie wpływa mrożenie. Nie należy się więc go obawiać. Co z ciastem? Mrożenie świetnie znoszą makowce, które po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu smakują tak, jak świeże. Mrozić można także masą makową, która jest niezbędna do klusek z makiem. Podobnie jak makowce zachowuje się piernik. UWAGA: mrozimy go bez polewy i przełożenia powidłami. Jeśli serwujemy naszym gościom ciężki, klasyczny sernik, również możemy upiec go wcześniej, a następnie zamrozić. Mrożenie nie jest dobrym wyborem w przypadku serników lekkich i puszystych.