Potrawy wigilijne, czyli czego nie może zabraknąć na wieczerzy wigilijnej

Wigilia to w wielu domach najważniejszy dzień w całym roku. Poprzedza ona Boże Narodzenie i jest doskonałą okazją do spotkania z całą rodziną – nawet z tymi, z którymi na co dzień nie mamy możliwości się spotkać.

Przygotowując się do Wigilii, dużą wagę przywiązujemy do potraw, które gościć będą na stole. Jakie są tradycyjne potrawy wigilijne? Co najczęściej tego dnia pojawia się na stole?

Zgodnie z tradycją wigilijna wieczerza składa się z dwunastu potraw, które symbolizować mają apostołów

W różnych regionach na Wigilię przygotowuje się różne dania. Wskazać można jednak również te, które są identycznie niezależnie od tego, czy do Wigilii zasiadamy na Mazowszy czy w górach. Zasiadając do Wigilii, należy pamiętać, aby skosztować każdej z dwunastu potraw. Zagwarantować ma to nam szczęście przez cały nadchodzący rok.

Obowiązkowym elementem wigilijnej wieczerzy w wielu domach jest barszcz czerwony z uszkami. Ten najlepszy przyrządza się z przygotowanego wcześniej zakwasu z buraków. Barszcz doprawia się solą, pieprzem, dodać można do niego odrobinę miodu, majeranek, czosnek, a nawet jabłka. To zupa niezwykle aromatyczna i naprawdę smaczna. W niektórych domach zamiast barszczu czerwonego podaje się zupę grzybową, która również zachwyca swoim wyjątkowym zapachem i głębokim smakiem.

Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć ryb

Tradycyjny karp przyrządzany może być na mnóstwo sposobów. Najczęściej smażymy go lub przygotowujemy w galarecie. Jedząc go, trzeba uważać na ości, których w tej smacznej rybie naprawdę nie brakuje. Na bazie ryb przyrządzić można także doskonałą zupę rybną, która w wielu domach jest również podawana w Wigilię.

Tym, co często pojawia się na wigilijnym stole są pierogi. Najczęściej przyrządza się je z kiszoną kapustą i grzybami, co nie brakuje regionów, w których nadzieniem pierogów jest kasza.

Niezależnie od tego w jakim regionie kraju mieszkanie kolacja wigilijna jest zawsze postna. Nie zawiera mięsa, a poszczególne potrawy przyrządzane są bez użycia tłuszczów zwierzęcych.

Dodaj komentarz