Najbardziej znane rodzaje pizzy

Najbardziej znane rodzaje pizzy

Dzisiaj trudno jest znaleźć osobę, która nie zna takiego dania jak pizza. Poznań(https://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida), Kraków, Gdańsk, w każdym mieście znajdziemy restauracje w której serwowana jest pizza. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a różnorodność odmian sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Znane rodzaje pizzy

Pizza Margarita jest chyba najbardziej znaną. To danie jest również najbardziej zwięzłe w swojej klasie: ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella. Otrzymała to imię na cześć królowej, żony króla Umberto I. Ten rodzaj pizzy całkowicie wyklucza produkty mięsne i dlatego jest bardzo popularny wśród wegetarian. Proste i nierealne smaczne. Pizza Four Seasons to doskonała opcja dla miłośników różnorodności i oryginalnego wzornictwa potraw. Na każdej z czterech części podstawy znajdują się zupełnie inne wypełnienia, symbolizujące jeden z sezonów. Zima szczyci się grzybami, wiosennymi karczochami, latem – słodką papryką, jesienią – świeżymi pomidorami. Pizza Capricciosa. Można to nazwać klasyką włoskiej pizzy. W skład pizzy capricciosa wchodzą grzyby, marynowane pomidory koktajlowe, oliwki, szynka i dwa rodzaje sera: parmezan i ricotta.

Pizza z Neapolu

Pizza neapolitańska. Ta pizza była w menu pierwszej pizzerii. Można ją nazwać założycielem tego włoskiego dania. Przepis ten został zalegalizowany przez włoskiego ministra rolnictwa, dlatego nie można go zmienić. Pizza Neapolitano składa się ze świeżych pomidorów, kilku rodzajów sera i bazylii. Warunkiem przygotowania tej pizzy jest użycie drewna opałowego. Bawarska pizza jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Łączy główny składnik – kiełbaski bawarskie z serem Mozzarella. Wszystko to doprawione jest specjalnym sosem, który nadaje smak i wyrafinowany aromat. Sama jest nieco pikantna, bardzo soczysta i satysfakcjonująca. Pizza Diabola przyciąga pikantnych miłośników – połączenie salami i papryczki chili stanowi podstawę tej pizzy. Dzięki kiełbasom pepperoni, bekonowi, papryce, mozzarellie i sosowi Shirachi jej smak jest bardzo bogaty i różnorodny.

Dodaj komentarz