Lukier do świątecznych pierniczków

Lukier do świątecznych pierniczków

Tym, co w Święta Bożego Narodzenia musi pojawić się na świątecznym stole, a w wielu domach również na choince są pierniczki. Można je oczywiście pozostawić bez ozdób, ale zdecydowanie piękniej będą prezentowały się wówczas, gdy je polukrujemy. Jak wykonać piękny wyglądający, a jednocześnie smaczny lukier do pierniczków, którym bez trudu przyozdobimy upieczone własnoręcznie pierniki.

Dobry lukier do pierników bez problemu nakłada się na ciasto, a po zastygnięciu jest twardy. Co ważne, nie powinien się kruszyć. Nie bez znaczenia jest również jego kolor – idealnie, jeśli będzie śnieżnobiały.

Składniki

Do przygotowania idealnego lukru do pierników potrzebne nam będą:
– jedno białko;
– jedna szklanka cukru pudru;
– dwie krople olejku migdałowego.
Jeśli nie chcemy, aby nasz lukier miał migdałowy aromat, możemy zastąpić go odrobiną soku z cytryny bądź dowolnym wybranym olejkiem.

Jak zrobić?

Zaczynamy od sparzenia jajka. Następnie oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy dotąd aż powstanie sztywna piana. Następnie dodajemy cukier puder. Uwaga: musi być przesiany. Po dodaniu cukru masę ubijamy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy wybrany aromat bądź sok z cytryny. Ważne jest, aby przygotowany lukier był naprawdę gęsty. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy do niej więcej cukru pudru. Co ważne, ilość cukru zależy od wielkości białka.

Jak nakładać lukier?

Świetnie sprawdza się rękaw cukierniczy. Osoby niemające wprawy mogą sobie jednak z nim nie poradzić. W ich przypadku świetnie sprawdzi się nawet zwykła strzykawka. Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego, możemy wykorzystać torebkę strunową. Odcinamy z niej rożek, uważając, aby powstały otwór był naprawdę niewielki. Następnie lukrujemy pierniki. Jeśli dodamy do lukru nieco barwnika, zyskamy jego inny kolor. Lukier barwić można zarówno barwnikami w proszku, jak i sokiem z buraka, aronii czy malin. Polukrowane pierniki pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Dopiero wtedy można je schować. Jeśli chcemy, jeszcze mokry lukier na piernikach możemy posypać na przykład orzechami.

Dodaj komentarz