Kolacja wigilijna w różnych regionach Polski

Kwiaty z dostawą do domu

Kolacja wigilijna w różnych regionach Polski

Na wieczerzę wigilijną zgodnie z tradycją panie domu przygotowują 12 potraw. Są to dania, które przygotowywane wyłącznie na ten jeden dzień w roku. Każdej z potraw należy spróbować, aby mieć pomyślność w ciągu całego przyszłego roku.

Zestaw dań podawanych na wigilijnej wieczerzy zależy nie tylko od rodzinnych tradycji, ale także od regionu. Czasem potrawy te wzajemnie się przenikają, kiedy jeden z członków rodzinny pochodzi z innego regionu.

Dolny Śląsk

W żadnym innym regionie naszego kraju nie są podawane śliszki. Jedynie na Dolnym Śląsku w czasie wigilijnej kolacji podawane są drożdżowe bułeczki polane słodkim sosem przygotowanym z maku i miodu. Inną potrawą typową dla Dolnego Śląsku są kluski przygotowane z twarogu i podane posypane szczyptą cynamonu. W niektórych domach podczas wieczerzy podawana jest także zupa migdałowa.

Mazowsze

W regionie tym podawane są kluski ziemniaczane nazywane rwakami. Podaje się je zarówno na wieczerzę wigilijną, jak i w pierwszy dzień Bożego Narodzenia. W wigilię podaje się je na słodko z dodatkiem maku, w Boże Narodzenie jako dodatek do kapusty.

Kaszuby

Tradycyjną wigilijną zupą podawaną tradycyjnie na Kaszubach jest zupa przygotowana z suszonych brzoskwiń, gruszek, moreli, jabłek i śliwek. Zupa ta po kaszubsku nazywa się brzad. Kiedyś do zupy tej gospodynie dodawały tarte ziemniaki. Dzisiaj zastąpił je makaron. Na Kaszubach nie może także zabraknąć śledzi po kaszubsku. Śledzie się smaży, a następnie zalewa sosem przygotowanym z duszonej cebuli z dodatkiem przecieru pomidorowego, octu, listków laurowych, ziarenek gorczycy i ziela angielskiego.

Małopolska

Na stół wigilijny wędruje smażony karp, kluski z makiem, kutia i oczywiście kompot z suszu. Często gości na stołach także karp w galarecie lub po żydowsku. W Małopolsce podaje się do karpia po żydowsku lub w galarecie nie chleb, ale słodką, pieczoną specjalnie na święta Bożego Narodzenia chałką. Podobno jest to w smaku wyborne połączenie.

Dobór potraw może się w poszczególnych domach trochę różnić.

Dodaj komentarz