Kilka świątecznych porad

Kilka świątecznych porad

Boże Narodzenie to magiczny czas. Staramy się, aby święta te spędzić z najbliższymi w pięknie udekorowanym domu. Z pewnością na świąteczne przygotowania przydadzą się nam dobre rady.

Pamiętajmy o aniołach

Kiedyś obowiązkowo anioły musiały znaleźć się na choince, gdyż opiekowały się domownikami. Dzisiaj również chętnie zawieszamy anioły na świątecznym drzewku, ale aniołek-figurka może też być miłym prezentem, który wręczymy odwiedzającym nas w święta gościom.

Zróbmy pachnące dekoracje

Ze świętami Bożego Narodzenia kojarzą nam się aromaty cynamonu goździków, pomarańczy i mandarynek. Możemy je wykorzystać do stworzenia pachnących, wyjątkowych ozdób. Wystarczy w pomarańcze lub mandarynki wbić goździki tworząc przy tym różne wzory. Na paterze obok owoców ułóżmy kilka lasek cynamonu i ustawmy świecę. Kiedy ją zapalimy w całym domu będzie unosił się intensywny zapach.

Prosty stroik

Bardzo prosty stroik wprowadzi do domu świąteczną atmosferę. Do jego wykonania potrzebny jest krążek gąbki florystycznej. Wystarczy wcisnąć w niego gałązki świerku lub jodły, doczepić przy pomocy drucika kilka niewielkich bombek, szyszek, lasek cynamonu, dodać kokardę ze wstążki i wieniec gotowy. Na koniec możemy go spryskać odrobiną sztucznego śniegu.

Ozdabiamy pierniczki

Wiele osób na Boże Narodzenie piecze pierniczki. Warto je polukrować. Bardzo szybko lukier do dekoracji pierniczków zrobimy ucierając białko ze szklanką cukru pudru i niewielkiej ilości soku z cytryny. Do malowania wzorów na pierniczkach możemy użyć rękawa cukierniczego lub malutkiego woreczka strunowego, w którym należy uciąć rożek.

Przejrzysta galareta

W wielu domach na wigilijną wieczerzę podawany jest karp w galarecie. Nie zawsze galareta jest klarowna. Aby taką uzyskać musimy bardzo mocno schłodzić wywar, a następnie przecedzić go przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy. Dopiero do przecedzonego wywaru możemy dodać namoczoną w niewielkiej ilości wywaru żelatynę. Przed dodaniem żelatyny wywar mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy!

Dodaj komentarz