Jak zrobić dobrą pizzę?

Jak zrobić dobrą pizzę?

Każdy z nas kojarzy tą pochodzącą z Włoch potrawę. Pizza, bo o niej mowa stała się szczególnie popularna w XX wieku, kiedy to została rozpowszechniona przez amerykanów, którzy przejęli ją od włoskich imigrantów. Dzięki temu w każdym zakątku świata jest dziś pizza. Tychy, Sosnowiec, Kraków, w każdym mieście znajduje się choć jedna pizzeria. Jeśli jednak mamy dużo chęci to możemy zrobić też pizze sami.

Czego unikać?

Aby stworzyć odpowiednią pizzę należy przede wszystkim zakupić właściwe składniki. Mąka, świeże drożdże, sól, odrobina cukru, woda – to podstawowe składniki ciasta na pizzę. Musimy też uniknąć kilku podstawowych błędów. Przede wszystkim chodzi o wybór niewłaściwej mąki. Nie może być ona zbyt miękka, bo wtedy ciasto się podziurawi, ani zbyt twarda, bo to z kolei sprawi, że pizza będzie gumowata i trudna do strawienia. Pamiętajmy też, że sól i drożdże nie mogą się ze sobą stykać. Sól niszczy bowiem ich własności. Dlatego należy rozpuścić drożdże i sól w dwóch osobnych miseczkach z wodą, a dopiero potem połączyć je z mąką.

Szykujemy ciasto.

Ciasto powinno rosnąć długo. Im dłużej, tym lepiej dla pizzy. Nie starajmy się jej przygotowywać w pośpiechu, bo wtedy w środku będzie surowa, a przynajmniej twarda. Jeśli zależy nam na zrobieniu idealnej pizzy, to ciasto powinno rosnąć przez dwa do trzech tygodni. Daję nam to gwarancje, że drożdże dobrze zadziałają. Kiedy czas minie, trzeba wyrobić ciasto, należy to robić opuszkami palców. Wałek spowoduje, że ciasto zostanie za bardzo utwardzone. Kolejnym etapem jest wsadzenie pizzy do pieca. Ten powinien być maksymalnie rozgrzany. Pizz potrzebuje ciepła od dołu. Najlepiej jest to robić w piecu kamiennym. Same dodatki powinniśmy położyć na wierzch dopiero na sam koniec. Jeśli zrobimy to za szybko, to zaszkodzą wierzchowi. Mozzarellę należy pokroić w plasterki już kilka godzin przed ich położeniem na placku, bo dzięki temu straci sporo wody. Jeszcze lepiej pokroić ją dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, by odciekała. Po kilku minutach możemy zacząć konsumować.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point

Dodaj komentarz