Jak wybrać najpiękniejszą choinkę?

Jak wybrać najpiękniejszą choinkę?

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez jednej dekoracji: choinki. Na co powinniśmy zwracać uwagę, aby wybrane przez nas drzewko było najpiękniejsze?

Wybierając zielone drzewko zwracajmy uwagę przede wszystkim na jego igły. Powinny one mieć żywy kolor, muszą także dobrze trzymać się gałązek – dotknięte nie mogą opadać. Pamiętajmy jednak, że naturalne jest opadanie igieł przy pniu. Nie świadczy to o tym, że drzewko znajduje się w złej kondycji. Po pniu poznamy, kiedy drzewko zostało ścięte. Miejsce cięcia nie może być uschnięte, ale powinno być jasne. Jeżeli jest ono pokryte twardą żywicą to znak, że ścięto je dużo wcześniej.

Wybierając choinkę przyjrzyjmy się nie tylko pniu, ale także jej gałązkom

Muszą one utrzymać nasze ozdoby, nie mogą więc być zbyt cienkie. Pokrój choinki powinien być równomierny – gałązki powinny być rozłożone równo. Nie chcemy przecież, aby wyjęta z ochronnej siatki choinka pomiędzy poszczególnymi piętrami gałęzi miała za duże odległości. Dlatego nie kupujmy drzewka już zapakowanego w ochronną siatkę. Pamiętajmy też, że szanse na kupienie zdrowego, świeżego i wspaniałe drzewka w centrum handlowym są bardzo małe.

Od choinek ciętych droższe są te w pojemniku

Ale jeśli będziemy je odpowiednio pielęgnować nie uschną. Po świętach można je wysadzić do gruntu lub uprawiać w donicy. Z myślą o dalszej uprawie wybierzmy drzewko, które od początku uprawiane było w donicy. Takie, które wcześniej rosło w gruncie do donicy trafiło krótko przed sprzedażą. Do tego większość takich drzewek ma bardzo mocno przycięte korzenie. Drzewko z drastycznie przyciętymi korzeniami po kilku tygodniach na pewno uschnie. Drzewko w donicy nie powinno spędzić w domu więcej niż dwa tygodnie. Nie ozdabiajmy go zbyt dużą ilością ozdób, nie stawiamy go w pobliżu kaloryfera.

Bez choinki trudno nam sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia. W Polsce tradycja ubierania choinki narodziła się na przełomie XVIII i XIX wieku. Idealne drzewka iglaste na choinki to: świerk kłujący, świerk pospolity (wybierany najczęściej), jodła koreańska.

Dodaj komentarz