Jak ugotować pyszny bigos?

Jak ugotować pyszny bigos?

Bigos jest jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. W wielu domach przyrządza się go na święta Bożego Narodzenia. Co zrobić, aby nasz bigos był wyjątkowo pyszny?

Podstawowym składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Jeśli nie kisimy kapusty sami, kupując ją zwróćmy uwagę, czy rzeczywiści jest ona kiszona. W sprzedaży znajduje się bowiem także kapusta kwaszona, do której dodawany jest ocet. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od tego jakiej kapusty użyjemy. Kapusty na bigos nie powinno się płukać, aby nie potrawa nie była zbyt kwaśna, możemy dodać trochę słodkiej kapusty. Nie szatkujmy jej zbyt cienko, aby po długim gotowaniu bigos nie zamienił się w nieapetyczną papkę.

Obowiązkowym składnikiem dobrego bigosu są także suszone grzyby

Idealnie byłoby dodać do niego suszone borowiki. Ale sprawdzą się także suszone podgrzybki. Jeśli nie mamy ani borowików, ani podgrzybków użyjmy mieszanych grzybów. Dodajemy tylko kapelusze. Do bigosu dodajemy także kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Możemy dodać także 2 ziarenka jałowca, ale po zakończeniu gotowania musimy je wyjąć. Kiedy będziemy podgrzewać bigos, jałowiec stanie się gorzki. Z przypraw dodajemy także majeranek.

Do bigosu dodajemy także suszone śliwki

Oczywiście wybieramy śliwki bez pestek. Po dodaniu śliwek do bigosu możemy również dodać pozostałe z wcześniejszych obiadów resztki pieczeni. Warto je zamrozić, jeśli mamy w planach gotowanie świątecznego bigosu.

Smak bigosu warto wzbogacić dodając do niego szklankę czerwonego wytrawnego wina. Niektórzy szefowie kuchni zalecają także dodanie do potrawy kieliszka wódki. Zbyt kwaśny bigos można doprawić szczyptą cukru, a zbyt rzadki zagęścić niewielką ilością zasmażki.

Tradycyjny bigos przygotowujemy z dobrej jakości kiszonej kapusty, dusimy ją razem z różnymi gatunkami mięs, suszonymi grzybami i śliwkami. Koniecznie dodajemy do niego także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i kilka ziarenek jałowca. Im częściej będziemy go podgrzewać, tym jego smak będzie lepszy.

Dodaj komentarz