Jak otworzyć firmę cateringową?

Jak otworzyć firmę cateringową?

 

Wiele osób, które dysponują sporym kapitałem decyduje się na otworzenie własnej restauracji. Osoby, które lubią gotować, które chciałyby prowadzić własną, nawet małą restaurację, ale nie mają wystarczająco wysokiego kapitału mogą założyć firmę cateringową.

Jak rozpocząć działalność?

Aby móc prowadzić firmę cateringową musimy przede wszystkim założyć działalność gospodarczą. Formalności z tym związane można załatwić w urzędzie miasta lub gminy. Do zarejestrowania działalności gospodarczej niezbędne jest wypełnienie formularza CEIDG-1. Formularz ten można wypełnić także drogą elektroniczną. Osoby, które chcą prowadzić firmę cateringową muszą dysponować także odpowiednim lokalem i samochodem. Właściciel firmy cateringowej zobowiązany będzie także do wdrożenia systemu HACCP.

Jaki sprzęt będzie nam potrzebny?

Oprócz lokalu i samochodu, które będą zgodne z wymaganiami sanepidu konieczne jest wyposażenie gastronomiczne. Jakie to będzie wyposażenie, zależy od tego, jaki profil będzie miała nasza firma. Na wyposażeniu firmy cateringowej oferującej usługi kompleksowe musi znaleźć się piec konwekcyjno-parowy, dużej pojemności frytkownice i co najmniej dwie chłodziarki. Jeżeli oferta firmy będzie obejmowała jedynie dostarczanie kanapek to oprócz chłodziarek niezbędne będą oddzielne krajalnice do pieczywa, warzyw i wędlin.

Jakie menu?

Jakie dania znajdą się w ofercie zależy między innymi od naszych umiejętności. Możemy zaproponować dania tradycyjnej kuchni polskiej: barszcz czerwony z krokietami lub uszkami, flaki, bigos, pyzy, pierogi z różnym farszem, knedle. W ofercie mogą znaleźć się także tylko koreczki oraz różnego rodzaju kanapki. W wybraniu właściwego menu pomoże nam rozpoznanie rynku oraz wybranie docelowej grupy klientów. Inne dania znajdą nabywców wśród pracowników biurowców, a inne wśród osób, które pracują fizycznie.

Otwarcie firmy cateringowej to dobry pomysł na biznes dla osób, których pasją jest gotowanie. Firma cateringowa może być pierwszym krokiem do otwarcia własnej restauracji.

Dodaj komentarz