Święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i karnawał to okazje do spotkań w gronie najbliższych i przyjaciół. Jak dobrze powinniśmy nakryć stół?
Niezależnie od tego, jaki kolor obrusa wybierzemy pamiętajmy, że z każdej strony blatu stołu powinien on zwisać przynajmniej na długość 25 centymetrów. Jeżeli blat stołu jest śliski, pod obrus włóżmy uszytą z miękkiej tkaniny podkładkę.
Na stole ustawiamy duży płaskie talerze
Pełnią one rolę podkładek pod zastawę. Muszą więc pozostać na stole do końca biesiady. Na płaskich talerzach ustawiamy inne: talerz do zupy oraz do przekąsek. Wokół płaskiego talerza układamy sztućce w takiej kolejności, w jakiej będziemy podawać poszczególne dania. Po prawej stronie talerza układamy łyżki i noże, po lewej widelce. Łyżeczkę, która jest potrzebna do słodzenia napojów kładziemy u góry nakrycia. Jej trzonek powinien być skierowany w prawą stronę. U góry nakrycia kładziemy również widelczyk do ciasta. Jego trzonek powinien być skierowany w lewo.
Nad czubkiem noża przeznaczonego do dania głównego ustawiamy kieliszek do wina, które podamy do głównego dania. Jeżeli w trakcie spotkania przy stole zamierzamy podać więcej trunków, to kieliszek, którego goście będą używać jako pierwszego ustawiam po prawej stronie nakrycia.
Pamiętajmy również o serwetkach
Na świątecznym stole powinny znaleźć się materiałowe serwetki. Idealnie byłoby, gdyby były one uszyte z tego samego materiału, co obrus. Ich kolor powinien pasować zarówno do barwy obrusa jak i zastawy. Serwetki powinny mieć wymiary: 50×50 centymetrów.
Jeżeli w trakcie przyjęcia podajemy do pieczywa masło pamiętajmy o ustawieniu na stole osobnego talerzyka. Na talerzyku kładziemy nożyk do smarowania, a nakrycie umieszczamy po lewej stronie od widelca.
Gospodarz domu zajmuje miejsce przy stole dopiero, kiedy wszyscy goście zajmą przy nim miejsca. Napoje i zupy podajemy do stołu z prawej strony, inne potraw z lewej. Z lewej strony podajemy także czyste talerze. Z kolei puste talerze zabieramy z prawej strony.