Akcesoria przydatne do sylwestrowych drinków

Akcesoria przydatne do sylwestrowych drinków

Wiele osób wita Nowy Rok na prywatkach. Z pewnością do przygotowania eleganckich drinków przydatne będą pewne akcesoria.

Aperitif

Podawane przed posiłkiem alkohole nie powinny być za słodkie i nie za mocne. Najczęściej jak aperitif podawane jest campari, wermut, sherry, Dubonnet. Lekkie koktajle można przygotować także z dodatkiem szampana. Aperitif ma pobudzać apetyt, ale na dobry początek przyjęcia do kieliszka alkoholu koniecznie należy podać drobne przekąski.

Grenadina

Do przygotowania koktajli może nam się przydać grenadina. Jest to ekstrakt, który otrzymuje się z miąższu granatów. Dodany do koktajli nadaje im lekko słodki smak i jaskrawoczerwony kolor.

Angostura

Jest bardzo aromatyczną, niezwykle gorzką nalewką wchodzącą w skład wielu koktajli. Angosturę wynalazł w roku 1824 doktor Biegert. Miała ona był lekarstwem na choroby tropikalne Nalewka ta wywodzi się z Wenezueli. W jej skład wchodzi: kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa, imbir, kora chininowa i kora angostury, arcydzięgiel oraz goryczka. Do koktajli dodaje się jej zaledwie kilka kropel. Angostura nadaje im bardzo charakterystyczny zapach i goryczkę.

Shaker

Przygotowanie drinków i koktajli ułatwia shaker. Jest to zamykane metalową pokrywką naczynie wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej o pojemności od pół do jednego litra. Służy do mieszkania składników koktajli z kostkami lodu. Aby składniki dobrze się połączyły, shakerem należy mocno wstrząsać. Oczywiście shaker można wykorzystać także do przygotowania drinków bezalkoholowych.

Wermuty

Są bardzo chętnie wykorzystywane do koktajli i aperitifów ze względu na niewielką zawartość goryczki, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Ich produkcję rozpoczęto we Włoszech już w XVI wieku. Dzisiaj produkowane są także w innych krajach świata. Wśród wermutów znajdziemy nie tylko wytrawne, ale także słodkie. Możemy wybierać pomiędzy czerwonymi, różowymi i białymi. Najprostszy koktajl z wermutem to Martini dry. Oprócz wytrawnego wermutu w jego skład wchodzi dżin.

Dodaj komentarz