Zasady układania karty menu

Zasady układania karty menu

Prowadzenie własnej restauracji to jeden z częściej wybieranych pomysłów na własny biznes. Restauracja, która od pierwszych dni swojego istnienia będzie dobrze prowadzona przyniesie swojemu właścicielowi spore zyski. Na sukces restauracji składa się wiele elementów, dobrze ułożona karta menu jest jednym z nich. Jak należy ją układać?

Przystępując do układania karty menu dla swojej restauracji początkujący restauratorzy bardzo często zapominają, że powinna ona zawierać ograniczoną liczbę dań. Karta, która nie jest rozbudowana to dla klientów sygnał, że w restauracji serwowane są świeże dania, że zostały one przygotowane na krótko przed podaniem. Widząc krótką kartę klient wie, że dania, które zamówił nie były zamrożone i jedynie podgrzane w kuchence mikrofalowej. Jeżeli więc chcemy serwować swoim gościom wyłącznie świeże dania, musimy ułożyć krótką kartę. Nie bójmy się, że taka karta będzie monotonna. Nawet przy krótkiej karcie dania mogą być urozmaicone, dostosowane do gustów szerokiego grona gości. W krótkiej karcie mogą się znaleźć zarówno dania dla gości, którzy preferują dania mięsne, jak też dania, które nie zawierają mięsa. Dobrze ułożona karta powinna zawierać najwyżej osiemnaście pozycji. W liczbie tej powinny się już znaleźć przystawki i desery.

Praca nad kartą nigdy się nie kończy. Obowiązkiem właściciela restauracji jest obserwowanie, które dania nie cieszą się popularnością wśród gości restauracji, a które wybierane są przez nich najczęściej. Te, które nie sprzedają się najlepiej powinny zostać wycofane z karty i zastąpione innymi. Jest bardzo duża szansa, że nowe dania bardziej przypadną gościom do gustu.

Układając kartę menu musimy do prac nad nią zaangażować także szefa kuchni. Szef kuchni to postać niezwykle ważna w każdej restauracji. Przy układaniu karty należy więc skorzystać z posiadanej przez niego wiedzy.

Ułożenie dobrej karty menu dla restauracji jest trudną sztuką. Korzystając jednak ze wskazówek doświadczonych restauratorów i pomocy szefa kuchni można stworzyć idealną kartę.

Dodaj komentarz