Co należy wziąć pod uwagę tworząc kartę menu?

Co należy wziąć pod uwagę tworząc kartę menu?

Coraz więcej osób otwiera własne restauracje. Wiele z tych osób nie zdaje sobie sprawy, że droga do sukcesu jest bardzo daleka i uzależniona od wielu czynników. Wiele z nowo otwartych restauracji bardzo szybko jest zamykanych, a powodem ich klęski jest zbyt rozbudowana karta dań. O czym więc należy pamiętać przystępując do układania kary menu dla restauracji?

Paradoksalnie restauracja, w której goście mają mniej dań do wyboru ma większe szanse na odniesienie sukcesu. Im mniej dań do wyboru, tym bowiem większa pewność, że serwowane w niej dania są świeże. W menu dobrej restauracji, która chce odnieść sukces nie powinno się więc znaleźć maksymalnie kilka dań głównych. Będzie to z korzyścią zarówno dla naszych gości, jak i dla nas samych. W przypadku gości zyskają oni pewność, że dania są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim świeże. A jeżeli chodzi o właścicieli restauracji, którzy wprowadzili krótką kartę menu – poniosą małe lub żadne straty.

Osoby, którym powierzymy w swojej restauracji stworzenie menu powinny w pierwszej kolejności policzyć, ile konkretnie kosztuje ugotowanie poszczególnego dania. Tworząc kartę należy pamiętać, że ceny należy ustalić na takim poziomie, aby nie zniechęcały gości do odwiedzania restauracji, ale także, aby przyniosły nam zyski. Dlatego przystępując do ustalania cen warto kierować się zasadą: na 1/3 ceny dania powinien złożyć się koszt jej przygotowania, 1/3 ceny powinna pokryć wydatki, które ponosimy zatrudniając w restauracji personel. Ta część ceny powinna pokryć także inne wydatki związane z jej utrzymaniem, czyli wystarczyć na opłatę za media. 1/3 ceny dania składa się na zysk, który osiągniemy.

Tworząc menu bądźmy oryginalni. W menu powinny znaleźć się potrawy, które nie są podawane gościom w sąsiednich restauracjach. Obok nowinek kulinarnych w menu powinny znaleźć się także dania klasyczne, które są gościom dobrze znane. W menu powinny znaleźć dania zarówno mięsne, jak też dania wegetariańskie. Dobrym pomysłem są także dania okolicznościowe oferowane z okazji świąt.

Dodaj komentarz